Als je de haren wilt controleren op de aanwezigheid van hoofdluis en neten, gebruik dan de kant met de plastic tanden.

Kam met plastic tanden:

 1. Kam het haar lok voor lok boven een wit vel papier, een wit laken of een wasbak.
 2. Kam stevig over het hoofd, want juist daar zitten vaak hoofdluizen en neten. Let vooral op het haar achter de oren, op de kruin, in de nek en onder de pony.
 3. Kijk goed of je tijdens het kammen kleine luizenstipjes tegenkomt. Een volwassen hoofdluis is ongeveer 3 mm lang en varieert in kleur van zandkleurig tot bijna zwart.
 4. Als er tijdens de controle al luizen uit het haar komen, spoel ze dan weg met water.
 5. Reinig na iedere controle de kam grondig (bijvoorbeeld afspoelen met heet water) om te voorkomen dat je de hoofdluis verspreidt. 

Er is alleen sprake van besmetting als je hoofdluizen of levende neten aantreft. Levende neten zitten aan het haar vastgeplakt, meestal vlak boven de hoofdhuid. Indien er sprake is van een besmetting, kijk dan naar het stappenplan voor de kam met metalen tanden. Heb je geen hoofdluizen en/of neten gevonden? Blijf deze controle dan wekelijks herhalen, dan ben je er bij een hoofdluisbesmetting op tijd bij.

Kam met metalen tanden:

Om hoofdluis en neten uit het haar te verwijderen gebruik je de kant met de metalen tanden. Het verwijderen van de neten is een lastig karwei, omdat de neten met een sterke lijmstof aan de haren zitten vastgekleefd. Ook als de neet dood of uitgekomen is, blijft het omhulsel stevig aan het haar vastzitten. Je kunt Priolox Foam gebruiken om de lijmstof op te lossen, waardoor je de neten makkelijker uit het haar kunt kammen.

 1. Was het haar eerst met een gewone shampoo, spoel het uit en maak het haar handdoekdroog.
 2. Breng ruim crèmespoeling of Priolox Foam aan in het haar en spoel dit NIET uit. Gebruik Priolox Foam om het kammen makkelijker te maken en om de neten los te maken van het haar.
 3. Kam met een gewone, schone kam of borstel de klitten uit het haar.
 4. Kam het haar lok voor lok vanaf de hoofdhuid naar het einde van de lok met de metalen zijde van de Luizen- en netenkam. Start bij het ene oor en schuif, plukje voor plukje, na elke kambeweging op naar het andere oor.
 5. Tip: bij dun haar kan je vóór het kammen een verbandgaasje tussen de tanden van de kam schuiven. Hierdoor krijg je meer grip op de neten. Na het kammen kan de kam gemakkelijk worden schoongemaakt door het gaasje van de kam te schuiven.
 6. Veeg tijdens de kambeurt de kam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of je hoofdluizen en/of neten ziet. Spoel gevonden hoofdluizen en/of neten door het toilet of de wasbak.
 7. Spoel vervolgens de Priolox Foam of de crèmespoeling uit het haar en maak de kam goed schoon.
 8. Reinig de kam grondig (bijvoorbeeld afspoelen met heet water), na iedere kambeurt, om te voorkomen dat je de hoofdluis over brengt.