Hoe herken je hoofdluis?

Wat is een hoofdluis?

Een hoofdluis is een parasiet die leeft van mensenbloed. Het beestje is ongeveer 3 mm groot en is grijsblauw, of roodbruin nadat er bloed is opgezogen. De eitjes van de hoofdluis heten neten en zijn egaal zandkleurig tot bijna zwart en lijken op roos. De neten zitten vast aan het haar en worden in hoog tempo door de hoofdluis verspreid. De uitdrukking “jeukt als de neten” klopt niet helemaal: het is de hoofdluis die de jeuk veroorzaakt, niet de neten.

Hoe ziet een hoofdluis eruit?

Een volwassen hoofdluis is ongeveer 3 mm groot (als een sesamzaadje) en heeft een grijsblauwe of roodbruine kleur. Hij kruipt snel door het haar en is duidelijk te herkennen als je goed controleert.

Hoe zien neten eruit?

Neten, de eitjes van de hoofdluis, zijn ongeveer 1 millimeter groot en zijn grijswit of doorzichtig. In licht haar zijn de neten daarom soms lastiger te vinden. Als de neten zijn uitgekomen blijft er een leeg wit hulsje achter in het haar, wat soms verward wordt met roos.

Hoofdluis of neten gevonden?

Geen paniek, het kan iedereen overkomen. Het is wel belangrijk om direct actie te ondernemen. Lees verder over het behandelen van hoofdluis.