De basisscholen zijn weer begonnen en dat betekent normaal gesproken dat er in de eerste week na de vakantie druk wordt geluizenpluisd. Dat blijkt alleen dit jaar net wat anders te gaan! Uit onderzoek van Prioderm onder leerkrachten, directeuren en luizenpluizers van basisscholen in Nederland, blijkt dat slechts 36 procent van de basisscholen de komende weken de leerlingen op hoofdluis gaat controleren1. En dat terwijl ruim 86 procent van de scholen door de coronamaatregelen ook na de meivakantie geen hoofdluiscontroles heeft uitgevoerd1. Naast controles die worden overgeslagen, blijkt er ook nog veel onduidelijkheid te zijn. De meeste scholen geven aan nog steeds te wachten op duidelijke richtlijnen vanuit de overheid.1

Er is dus op veel basisscholen al ruim een half jaar niet gecontroleerd op hoofdluis en dit zal ook tot na de zomervakantie voortduren. Het uitvoeren van controles is echter van groot belang om een piek in hoofdluisbesmettingen te kunnen voorkomen2. Aangezien de 1,5 meter-regel niet voor kinderen tot en met 12 jaar geldt3, zal er op scholen gewoon weer flink met elkaar worden gespeeld en geknuffeld. Een hoofdluisbesmetting ligt dan altijd op de loer.
Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de basisscholen tijdens de vakantieperiode nog geen idee heeft hoe ze de leerlingen na de vakantie gaan controleren op luizen. Veel scholen wachten nog steeds op duidelijke protocollen vanuit de overheid1. De GGD geeft aan dat hoofdluiscontroles op scholen niet kunnen plaatsvinden. Thuis controleren is hun advies4.
Marieke van der Hulst van Prioderm benadrukt ook het belang van blijven controleren “Of scholen na de vakantie weer gaan controleren of niet, wij raden ouders hoe dan ook sterk aan de haren thuis regelmatig te checken op luizen. Op deze manier kan er direct actie ondernomen worden en verdere verspreiding worden voorkomen.”

Luizenpluizen in tijden van corona
Van de scholen die de komende weken wél van plan zijn een hoofdluiscontrole te organiseren, geeft 40 procent aan dat ze gaan luizenpluizen met handschoenen en/of mondkapjes1. Ook wordt er bij veel scholen nog nagedacht over andere creatieve vormen waarin de hoofdluiscontroles nog wel door kunnen gaan.

Prioderm helpt scholen met gratis hoofdluispakketten
Prioderm ondersteunt scholen al jaren bij de hoofdluiscontroles door tips te delen en scholen te voorzien van een gratis hoofdluispakket. Ook dit jaar kunnen basisscholen op www.prioderm.nl/hoofdluispakket-aanvragen weer een gratis hoofdluispakket, inclusief mondkapjes, aanvragen. Wel zo handig voor de scholen die na de zomervakantie toch nog aan de slag gaan!

Bronnen
1. Prioderm (Mylan Healthcare B.V.), onderzoek uitvoerd onder 729 medewerkers uit basisonderwijs, augustus 2020
2. RIVM, https://www.rivm.nl/vragen-en-antwoorden-over-hoofdluis, laatst geraadpleegd op 3 augustus 2020
3. RIVM,
https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/kinderen, laatst geraadpleegd op 3 augustus 2020
4. GGD,
https://www.ggdnog.nl/over-de-ggd/nieuws/coronavirus-informatie-voor-scholen-en-kinderopvang, laatst geraadpleegd op 3 augustus 2020