1. Controleer regelmatig met een luizenkam op de eventuele aanwezigheid van hoofdluis.
Het RIVM adviseert om dit wekelijks te doen. Bij een eventuele besmetting ben je er dan in ieder geval op tijd bij. Het haar kun je het beste controleren met een stof- of luizenkam met plastic tanden. Raadpleeg hier de video "Hoe kun je hoofdluis voorkomen? ". 

2. Maak de haren vast.
Hoofdluizen lopen over van haar naar haar. Het is dus verstandig om de (lange) haren vast te maken in een staart of leuke vlecht. Kinderen spelen vaak dichtbij elkaar, waardoor de haren bij elkaar kunnen komen. Dat geldt ook bij het maken van een selfie. 

3. Gebruik een preventieve spray
Naast regelmatig controleren op hoofdluis kun je Prioderm Preventief  gebruiken, een product dat jou en je gezin beschermt tegen hoofdluis. Handig als er hoofdluis heerst in de klas, in de buurt of bij één van de gezinsleden. 

4. Wanneer er hoofdluis is geconstateerd, laat het dan weten aan school en bevriende gezinnen.
Wanneer iedereen op tijd wordt ingelicht, kan de besmetting zich niet zomaar verspreiden.  

5. Leen geen kammen of borstels uit.
Ondanks dat hoofdluizen niet lang kunnen overleven op een andere plek dan de hoofdhuid, is het toch verstandig om geen kammen of borstels uit te lenen. Tijdens het uitborstelen kunnen er haren achterblijven in de borstel. Daar zou ook een hoofdluis op kunnen zitten. Maak de kam of borstel daarom na het kammen even goed schoon.