Het verwijderen van de eitjes van de hoofdluis (neten) is een lastig karwei omdat deze met een sterke lijmstof aan de haren zitten vastgekleefd. Met een netenkam (met metalen tanden) kun je de neten en de hoofdluizen uit de haren kammen. Een plastic stofkam, ook wel luizenkam genoemd, is hiervoor ongeschikt en wordt dan ook afgeraden. De luizenkam wordt enkel gebruikt om het haar te controleren op hoofdluis.

Wat heb je allemaal nodig?

 • Een netenkam, bijvoorbeeld Prioderm Luizen- en netenkam
 • Een wit laken of handdoek of zakdoek
 • Gewone shampoo
 • Crèmespoeling

Stappenplan kammen:

Hieronder vertellen we je stapsgewijs hoe je moet kammen; je kunt ook de instructievideo bekijken.

 1. Was het haar met gewone shampoo, spoel het haar uit en maak het handdoekdroog. Indien je ook een hoofdluismiddel gebruikt bij de behandeling, dien je deze stap uit te voeren na de behandeling met het hoofdluismiddel.
 2. Breng ruim crèmespoeling aan in het haar en spoel dit NIET uit.
 3. Kam de knopen en klitten uit het haar met een gewone kam.
 4. Houd het hoofd voorover boven een wit oppervlak, bijvoorbeeld een laken of een handdoek. Pak de netenkam en kam het haar lok voor lok vanaf de schedelhuid naar het einde van de lok. Start bij het ene oor en schuif, plukje voor plukje, na elke kambeweging op naar het andere oor.
 5. Besteed extra aandacht aan de pony, het haar achter de oren, in de nek en op de kruin. De luizen zullen op het papier vallen als kleine grijsblauwe of roodbruine gekleurde spikkels.
 6. Bij dun haar kun je voor het kammen een verbandgaasje tussen de tanden van de kam schuiven. Hierdoor krijg je meer grip op de neten. Na het kammen kan de kam makkelijk schoon worden gemaakt door het gaasje van de kam te schuiven.
 7. Veeg de kam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn. Spoel gevonden luizen weg in de wasbak.
 8. Spoel de crèmespoeling uit het haar.
 9. Reinig de kam grondig (bijvoorbeeld afspoelen met heet water), na iedere controle, om te voorkomen dat je de hoofdluis overbrengt. Let op: je kunt de kam die is bijgesloten in de Prioderm dimeticon niet uitkoken. Je kunt deze kam wel desinfecteren met 70% alcohol.

PDF-pictogramPrioderm scheurblok - 1,2,3 checklist.pdf

Vragen?

Voor aanvullende vragen over het kammen ha naar veelgestelde vragen.