Hoe verwijder je neten?

Neten zijn de eitjes van luizen die zich aan de haarwortel, dicht bij de hoofdhuid, hechten. Ze zijn moeilijker te verwijderen dan luizen. Volg onze tips om van neten af te komen.

Hoe verwijder je neten?

Wat is een neet?

De levenscyclus van de luis

Om te begrijpen wat een neet is, is het belangrijk om de levenscyclus van de luis uit te leggen.

Een luis is een insect dat zich voedt met menselijk bloed. Dit wordt hematofaag genoemd. Hoofdluizen verspreiden zich snel in groepen en nestelen zich voornamelijk in het haar van schoolgaande kinderen tussen de 3 en 10 jaar.

Na bevruchting legt een vrouwelijke hoofdluis 5 tot 10 eitjes per dag, gedurende 20 tot 30 dagen. De eitjes, beter bekend als neten, blijven vastzitten aan de haarwortel, dicht bij de hoofdhuid. De neten komen na 7 tot 10 dagen uit als nimfen, die in de daaropvolgende 9 tot 15 dagen meerdere keren vervellen. Na ongeveer 15 dagen zijn de nimfen volgroeid en worden ze volwassen luizen.

Volwassen hoofdluizen kunnen één tot twee maanden in het haar overleven. Buiten de hoofdhuid leven ze echter veel korter: hooguit één tot twee dagen. Neten kunnen tot drie dagen overleven, maar ze moeten zich op een warme plek bevinden (zoals de temperatuur nabij de hoofdhuid) om uit te komen.

Na het uitkomen van de eitjes kunnen lege neten maandenlang in het haar blijven zitten. Ze vormen echter geen risico op een nieuwe besmetting.

Hoe ziet een neet eruit?

Neten, oftewel luizeneitjes die een levend embryo bevatten, zijn glanzend en hebben een geelachtige tot grijsachtige kleur. Ze bevinden zich dicht bij de haarwortel.

Lege neten (nadat de eitjes zijn uitgekomen) zijn wittig en lijken op roos. In tegenstelling tot roos blijven ze echter stevig aan het haar vastzitten dankzij een soort lijm die door de vrouwelijke luis wordt geproduceerd.

Volwassen luizen zijn grijs van kleur, waarbij hun tint donkerder wordt als ze zich hebben volgezogen met bloed. Ze hebben een langwerpige vorm en bewegen snel bij blootstelling aan licht (ze vermijden licht actief).

Hoe herken je neten in het haar?

Neten zijn gemakkelijk te herkennen. Ze hebben een wittige kleur en bevinden zich dicht bij de haarwortel. Ze hechten stevig aan het haar, waardoor ze niet eenvoudig uit te kammen zijn zoals roos. Om ze te verwijderen, moet je ze tussen je duimnagel en wijsvingernagel vastpakken en langs de haarstreng naar beneden trekken. Dit helpt om ze te onderscheiden van roos, dat los in het haar zit en gemakkelijk uitvalt.

Hoe verwijder je neten uit het haar?

Behandelingen tegen luizen en neten

Voordat je neten kunt verwijderen, moet je eerst zowel de luizen als de neten behandelen met een anti-luis middel. Anti-luis en netenbehandelingen zijn verkrijgbaar bij de (online) drogist, supermarkt en apotheek in de vorm van lotion, shampoo of spray.

Deze producten kunnen een verstikkend middel bevatten, zoals dimeticon (een siliconenolie), dat de luizen en neten doodt door hun ademhalingsopeningen te blokkeren. Dimeticon heeft als voordeel dat het geen resistentie veroorzaakt en niet giftig is, in tegenstelling tot insecticiden.

Anti-luizen- en netenproducten worden aangebracht op droog haar en moeten enkele minuten inwerken (raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing). Breng het product gelijkmatig aan van de haarwortels tot de punten en masseer de hoofdhuid voor een optimale verdeling. Was het haar daarna met een milde shampoo en spoel goed uit. Raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing van het product voor de juiste toepassing.

Waarom blijven er neten achter na een anti-luizenbehandeling?

Na de eerste behandeling kunnen er nog neten in het haar achterblijven, zelfs als ze dood zijn. Daarom wordt aanbevolen om na de behandeling het haar grondig te kammen met een luizenkam.

Gebruik een luizenkam op gewassen haar om dode neten te verwijderen. De tanden van de kam staan zeer dicht op elkaar (minder dan 0,3 mm), waardoor ze effectief neten uit het haar trekken.

Tweede toepassing van de behandeling

Een tweede behandeling met het anti-luizenmiddel kan nodig zijn, meestal 7 tot 10 dagen na de eerste toepassing. Dit helpt om de luizen te doden die mogelijk uit neten zijn gekomen die de eerste behandeling hebben overleefd. Controleer daarom het haar en de hoofdhuid twee dagen na de eerste behandeling om er zeker van te zijn dat er geen levende luizen of neten meer zijn.

De luizenkam

De luizenkam kan worden gebruikt als aanvulling op de behandeling. Verdeel het haar in secties en kam het natte, ontklitte haar drie keer per dag, daarna twee keer per dag. Kam van de haarwortel tot de punt. Deze aanvullende behandeling kan tot drie weken worden voortgezet. Reinig de kam na elke kambeurt met een wegwerpdoekje.

Hoe voorkom je een nieuwe besmetting met neten?

Je kunt het risico op een besmetting door luizen en neten bij je kind verminderen door goede hygiënemaatregelen te nemen.

  • Controleer regelmatig het haar om een besmetting vroegtijdig op te sporen en snel te behandelen.
  • Borstel het haar dagelijks en bind lang haar vast.
  • Zorg ervoor dat je kind geen haaraccessoires, sjaals, mutsen of andere kledingstukken deelt met klasgenoten.
  • Daarnaast kan het gebruik van een beschermend product helpen om besmetting of herbesmetting met luizen te voorkomen.

Bronnen:

  • Erkenning van de aanwezigheid van luizen, Ameli.fr, 27 oktober 2023 (geraadpleegd op 23 mei 2024).
  • Hoofdluizenplagen: een klinische update, Canadian Paediatric Society, 11 januari 2024 (geraadpleegd op 23 mei 2024).
  • Luizen: hoe kom je er vanaf?, Ameli.fr, 6 december 2023 (artikel geraadpleegd op 23 mei 2024).
  • Hoe voorkom je dat je luizen krijgt?, Ameli.fr, 27 oktober 2023 (artikel geraadpleegd op 23 mei 2024)

Gerelateerde artikelen