Veel kinderen schamen zich als zij luizen hebben, terwijl dit helemaal nergens voor nodig is. Daarom heeft KlasseTV in samenwerking met Prioderm het lespakket ‘Het luizenleven’ ontwikkeld, bedoeld om de taboesfeer rondom luizen te doorbreken en de communicatie over luizen tussen kinderen, ouders en leerkrachten te bevorderen. De leerlingen leren over het leven en het uiterlijk van een luis, hoe je luizen kunt krijgen en hoe je er ook weer van af kunt komen.

Hoofdluis komt veel voor bij kinderen in de basisschoolleeftijd. Dit komt doordat kinderen vaak met hun hoofdjes bij elkaar zitten. Ook bij middelbare scholieren wordt vaak hoofdluis geconstateerd. Een mogelijke oorzaak? Het maken van selfies met vrienden en vriendinnen, waardoor hoofdluis gemakkelijk van het ene naar het andere hoofd kan lopen.

FamilyFactor voerde in opdracht van KlasseTV en Prioderm onderzoek uit onder docenten, luizenouders en kinderen. Hieruit bleek dat er behoefte was aan een lespakket over hoofdluis: “Leraren hebben behoefte aan handvatten om met het onderwerp aan de slag te gaan, omdat met name na de schoolvakanties veel ouders en kinderen letterlijk en figuurlijk met de handen in het haar zitten. De kinderen leren spelenderwijs over de feiten en fabels van hoofdluis, wat bijdraagt aan het wegnemen van het taboe rondom hoofdluis,” aldus Marieke van der Hulst van Prioderm.

Lespakket voor in de klas en hoofdluispakket voor de hoofdluiscontrole
‘Het Luizenleven’ is inzetbaar voor groep 1/2, 3/4, 5/6, 7/8 van de basisschool en klas 1/2 van de middelbare school. Basisscholen en middelbare scholen kunnen het lespakket gratis inzetten via www.klassetv.nl/pakket/luizenleven. Voor elke groep is er een op maat gemaakte les. Het pakket bestaat uit lessen met werkbladen, video’s, feiten en fabels, praatplaten, digitaal prentenboek, ouderbrieven, protocollen en de Luizenradar.

In het kader van de Landelijke Hoofdluisdag op 2 maart 2016 stelt Prioderm, voor elke school die het lespakket aanvraagt, een hoofdluispakket beschikbaar. Met dit pakket kunnen luizenmoeders en -vaders goed voorbereid aan de controle beginnen. Deze pakketten kunnen aangevraagd worden via het lespakketdomein en via www.prioderm.nl/hoofdluispakket.

Over KlasseTV
KlasseTV is een online portal voor alle groepen in het basisonderwijs. Op KlasseTV vind je een grote hoeveelheid actuele lessen, thematische lespakketten en korte video’s, gekoppeld aan de methoden van de grote educatieve uitgeverijen.

Welk product past bij mij?
De productkiezer vertelt jou welk product het beste bij welke situatie en behoeften past.

Wil je meer informatie over de behandeling van hoofdluis? Lees hier meer>