Wat is hoofdluis?

Hoofdluis is een parasiet die leeft van mensenbloed. Het beestje is ongeveer 3 mm groot en is grijsblauw (of roodbruin nadat er bloed is opgezogen). De eitjes van de hoofdluis heten neten en zijn egaal zandkleurig tot bijna zwart en lijken op roos. De neten zitten vast aan het haar en verspreiden zich in hoog tempo.

Hoofdluis: de feiten

Hoofdluis ontdekt?

Maak dan anoniem een melding op Luizenradar.nl en help anderen! De online Luizenradar brengt in kaart waar op dit moment hoofdluis heerst in Nederland. Vul je postcode in en weet direct of er bij jou in de buurt hoofdluis is gemeld.

Lees verder hoe je hoofdluis kunt behandelen met Prioderm.

Hoe herken je hoofdluis en neten?

Hoofdluis kan jeuk geven
Meestal merk je in het begin niets van hoofdluis. Bij een eerste besmetting kan jeuk namelijk pas na 7-14 dagen optreden wanneer het aantal hoofdluizen toeneemt. Kinderen beginnen dan vaak met krabben. Een volwassen hoofdluis is ongeveer 3 mm lang en varieert in kleur van grijsblauw tot roodbruin. Alleen wanneer een hoofdluis net bloed opgezogen heeft, krijgt hij een roodbruine kleur.

Neten moeilijk te vinden?

Hoofdluis of neten gevonden?

Geen paniek, het kan iedereen overkomen. Het is wel belangrijk om direct actie te ondernemen. Lees verder over het behandelen van hoofdluis.